Welke factoren bepalen de prijs van gordijnen?

Gordijnen steken met kop en hals boven de rest van de bestaande raamdecoratie uit als het gaat om populariteit. Gordijnen zijn niet alleen hip en trendy, maar bepalen vaak ook het slagen of falen van een sfeervol interieur.

 

Gordijnen is een investering waar je veel plezier aan zult beleven. Zoals aan elke investering zit ook hieraan een prijskaartje. Maar welke factoren bepalen het prijskaartje? Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet.

 

Materiaal

Materiaalkosten bepalen voor 70% de kostprijs van gordijnen. Hoeveel er nodig is hangt af van een aantal variabelen. De meest voor de hand liggende is de afmetingen van jouw ramen. Daarnaast nog door een vijftal factoren, namelijk:

  1. Kostprijs van een meter stof
  2. Het type plooi
  3. Rail
  4. De gekozen bediening
  5. Accessoires & aanvullende wensen

 

Kostprijs van een meter stof

Je hoeft niet altijd diep in de buidel te tasten voor een mooi stel op maat gemaakte gordijnen. Ook kwaliteit gordijnstoffen zijn er in prijsklassen. Uiteraard is er niet voor niks een prijsverschil, want over het algemeen is wel te stellen hoe zwaarder het stof het duurder. Maar of ik er nu mee eens ben, zoals vaak beweerd wordt, dat een vitragestof vanzelf goedkoper is dan stof voor een overgordijn… nee. Hoe zorgvuldig het stof geweven is en de kwaliteit van het garen is daarvan ook van invloed. Je kan dus een overgordijn hebben die niet perse duurder hoeft te zijn dan een vitrage/glasgordijn.

 

Ook bepalend voor de kostprijs van een meter stof is een natuurlijke of een synthetische vezel. Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen zijn vaak duurder in aankoop dan synthetische zoals polyester.

 

Type plooi

Naargelang de keuze voor een bepaalde plooi in jouw gordijnen, zal dit een effect hebben op de kostprijs. Voor gordijnen met een enkele plooi is er minder stof nodig dan gordijnen met driedubbele plooi.

 

            Rail

De keuze van de rail is ook zeer prijsbepalend voor het uiteindelijke investeringsbedrag. Een designrails kost meer dan een ‘gewone’ basic rail die één geheel vormt met jouw muur of plafond. Overigens ben ik net zo’n grote fan van een ‘basis’ rail als van een designrail met innovatie ontwikkelingen. Maar wat ik daarmee wil zeggen is, mocht er sprake zijn van een krapper budget, is het aan de klant om te bepalen waar het accent komt te liggen; op het gordijn of de rail.

 

           

 

 

Bediening

Ook de soort bediening van jouw gordijnen heeft een invloed op de kostprijs. Je kan voor een manuele of elektrische bediening kiezen. Bent je prijsbewust, kies dan eerder voor een manuele bediening. Als het luxueuzer mag zijn dan kan je voor een elektrische bediening kiezen in de vorm van een afstands- of wandbediening of zelfs via een app op je telefoon.

 

Accessoires en aanvullende wensen

De keuzen in raamdecoratie is er in overvloed. Bij het ‘standaard’ aanbod zijn er ook nog varianten en opties beschikbaar. Zonder een goed en duidelijke advies is het voor de klant heel moeilijk om ‘door de bomen het bos nog te zien’.

Met varianten bedoel ik bijvoorbeeld een gordijn die gewenst gevoerd te worden of die aan de binnenkant een andere kleur moet hebben dan de buitenkant. Ook eventuele accessoires zoals terugbinders en trekstangen zijn van invloed.

 

            De totale kostprijs

Om alles even samen te vatten, de totaalprijs van gordijnen bestaat uit de materiaalkosten, de productiekosten, de confectiekosten en levering-, installatie en/of plaatsingskosten. Als je de kostprijs van de gordijnen wilt drukken, kan je ervoor kiezen om ze zelf te installeren en zo de leveringskosten uit te sparen.

Heb je een beperkter budget, maar je wilt  toch investeren in kwalitatieve gordijnen? Dan kiest je best voor een betaalbaar synthetische stof en vermijdt duurdere stoffen zoals velours.

 

Zoals eerder in het artikel al gezegd, is het niet perse nodig om diep in de buidel te tasten voor kwalitatieve gordijnen. Als raamstoffeerder ben ik er van overtuigd dat je het best advies kan inwinnen bij een specialist om je te adviseren aangezien het vakmanschap is. Het werk van vakmanschap is merkbaar en zichtbaar in de zin van advies, begeleiding en afgeleverde kwaliteit.